Nieuws

Hoe werkt de nieuwwaarderegeling bij uw autoverzekering?

Wegwijs legt uit: de nieuwwaarderegeling

vrijdag 12 juni 2009
Hoe werkt de nieuwwaarderegeling bij uw autoverzekering?

Autoverzekeringen lijken sterk op elkaar. Anders dus dan bij een aanvullende zorgverzekering of rechtsbijstandverzekering heeft de autoverzekering weinig onderscheidende kenmerken. Eén aspect vormt op deze regel een belangrijke uitzondering: de nieuwwaarderegeling. Verzekeringsmaatschappijen schermen nog wel eens met het feit dat zij de beste nieuwwaarderegeling van Nederland hebben. Maar wat is dit precies en hoe werkt deze?

De nieuwwaarderegeling  geldt slechts als uw auto (beperkt) casco is verzekerd. Een wa-verzekering keert alleen schade uit aan een andere auto of persoon, wanneer u zelf de veroorzaker bent van een ongeluk. De schade aan uw eigen auto wordt in dat geval niet vergoed.

Eén jaar nieuwwaarderegeling
Bij veel verzekeringsmaatschappijen houdt de nieuwwaarderegeling het volgende in: als een auto binnen 12 maanden na aankoop wordt gestolen, dan wel total loss wordt verklaard na een ongeval, wordt voldoende geld uitgekeerd om een nieuwe (zelfde) auto te kopen. Vaak krijgt de verzekerde meer dan 100% van de originele waarde terug en kan daarmee exact dezelfde auto kopen als degene die hij of zij al had, zelfs als deze iets in prijs is gestegen.

Na 12 maanden wordt er 2% per maand op de auto afgeschreven. Na 3 jaar (36 maanden) krijgt de verzekerde bij diefstal of schade nog maximaal 52% uitgekeerd (100% - 24 maanden x 2%).  Als u dus een auto heeft met een waarde van 30.000 euro, wordt er na drie jaar nog maximaal € 15.600 uitgekeerd. Een slechtere variant op deze regeling wordt gehanteerd bij maatschappijen die na 12 maanden 1,5% per maand afschrijven op de auto maar daarbij rekenen vanaf de ingangsdatum van de verzekering. Raakt een auto total loss, dan ontvangt iemand binnen 12 maanden nog meer dan 100% van de aanschafwaarde maar een maand later nog maar 81,5% van de nieuwwaarde (100% - 13 maanden x 1,5%). Na 36 maanden is er in dat geval nog 46% over.

Drie jaar nieuwwaarderegeling
Slechts enkele maatschappijen accepteren drie jaar nieuwwaarderegeling als maatstaf. Dit is simpelweg een veel betere regeling en houdt in dat wanneer een auto binnen drie jaar wordt gestolen of total loss wordt verklaard, er voldoende geld wordt uitgekeerd om een nieuwe auto te kopen.

Na drie jaar nieuwwaarderegeling
Na drie jaar geldt bij beide regelingen de dagwaarde. Met een uitkering van de dagwaarde kan de verzekerde dezelfde auto kopen of één met vergelijkbare kwaliteit en bouwjaar. De dagwaarde wordt bepaald op basis van ouderdom en slijtage aan de auto.

Premieverschil
Het is over het algemeen niet zo dat een autoverzekering met een betere nieuwwaarderegeling duurder is. Goed vergelijken loont dus de moeite.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie