Nieuws

Huidige 'lage' rente is woekerrente!

Hypotheekrente in loop van jaar verder omhoog

vrijdag 3 april 2009
Huidige 'lage' rente is woekerrente!

De hypotheekrente in Nederland zal in de loop van 2009 verder omhoog gaan. Ook in de komende jaren zal de rente op hypotheken hoger worden. Deze teleurstellende gang van zaken wordt veroorzaakt door de steeds groter wordende schuldenlast van internationale overheden. Hoewel op dit moment nog hypotheken kunnen worden aangeschaft tegen een lagere rente, is die feitelijke rente torenhoog vergeleken met de kapitaalmarktrente. De realiteit is dat banken  momenteel forse woekerrentes rekenen.

 

Voor een hypotheek met een tien jaar vaste rentetermijn vroegen concurrerende geldverstrekkers medio 2005 een opslag op de kapitaalmarktrente van ongeveer 0,4 procent. Deze opslagrente werd berekend voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor hypotheken zonder NHG was de opslagrente hoger. Op dit moment wordt door de hypotheekbanken  voor een tien jaar vaste hypotheek op NHG-basis gemiddeld een opslagpercentage gerekend van 1,6 procent. De tienjarige hypotheekrente ligt momenteel dus zo'n 1,2 procent te hoog.

Woekerrente onterecht verdedigd
Banken trachten deze woekerrente aan het publiek te 'verkopen' met de mededeling dat zij de extra rente nodig hebben vanwege de risicoverhogende factoren van de kredietcrisis (die zij overigens zelf veroorzaakt hebben). Voor hypotheken met NHG is dat de grootste flauwekul omdat de extra risico's daar zijn afgedekt door een nationale garantie. Banken verdienen ook aan risicoloze hypotheken sinds medio vorig jaar veel meer dan enkele jaren geleden.

Forse renteverhoging op komst
Ook woekerrentes zijn echter relatief. Want ondanks deze hogere rentes kunnen de tarieven momenteel als zeer laag worden beschouwd in vergelijking met datgene wat ons in de komende jaren te wachten staat. De als gevolg van de kredietcrisis exorbitante vraag naar geld van overheden zal de rente op de kapitaalmarkt de komende jaren sterk doen opdrijven, met daarmee de hypotheekrente in het kielzog.

Goedkope hypotheken verzekeraars
Nu rekent de ene bank op dit moment meer woekerrente dan de andere bank. Zo pakte ABNAmro, met haar tien jaar vaste hypotheekrente op NHG-basis van 6 procent, begin april maar liefst 2,3 procent opslag bovenop de kapitaalmarktrente. ASR, het voormalige Fortis, zat op 5,9 procent en het Belgische Argenta, twee jaar geleden nog de prijsbreker, rekent 5,7 procent.

Sinds enkele maanden zijn de verzekeringsmaatschappijen op hypothecair gebied de concurrentie met de banken aangegaan. Zo rekent Aegon nu 5,25 procent rente, terwijl Reaal en Zwitserleven zelfs zijn gezakt tot 5,2 procent. National Academic is al sinds medio februari de goedkoopste met een NHG-rente van 4,9 procent. National Academic is momenteel de enige maatschappij met een tien jarig rentetarief onder de vijf procent.

Variabele rente lager dan ooit
Nu de Europese Centrale Bank haar rentetarief heeft verlaagd naar 1,25 procent, het laagste tarief ooit, zullen de hypotheken met een variabele rente nog goedkoper worden. De goedkoopste variabele hypotheek wordt momenteel geleverd door DBV (2,63 procent). De verwachting is dat deze variabele rente gedurende enkele jaren zeer laag zal blijven. Weinig banken zijn echter bereid om de volledige hypotheek tegen variabele rente te sluiten. Grote fluctuaties in de variabele rente zijn in de V.S. één van de oorzaken geweest van de kredietcrisis. Veel geldverstrekkers combineren de hypotheek met een variabele rente met een deel hypotheek tegen een lange vaste rente.

NHG geeft veel rentekorting
Opvallend is ook dat de korting voor hypotheken met NHG bij sommige geldverstrekkers veel groter is dan enkele jaren geleden. De laagste korting in 2005 was die van ABP-hypotheken die toen voor NHG 0,3 procent rentevoordeel gaf. De hoogste NHG-rentekorting lag toen op 0,6 procent (DBV). Anno 2009 liggen de rentevoordelen bij NHG veel verder uiteen. De meeste hypotheekverstrekkers zitten op een rentekorting van 0,6 procent, terwijl Argenta slechts 0,25% aan korting levert. National Academic en Hypotrust leveren met 0,9 procent de grootste rentekorting voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.

Vanwege het feit dat in berichtgeving al meerdere malen is verwezen naar toekomstige hogere rentetarieven voor hypotheken is de animo voor het tussentijds oversluiten van de hypotheek toegenomen. Veel mensen durven het einde van hun rentevaste termijn niet af te wachten uit angst voor een forse verhoging van de rentelast in de nabije toekomst. Omdat veel huiseigenaren de afgelopen tien jaar een hypotheek hebben afgesloten tegen een iets  lagere rente dan de thans bij hypotheekbanken geldende rente, zal men in de meeste gevallen de hypotheek boetevrij kunnen vervangen.  

Nadere informatie over de hogere NHG-kortingen, een combinatie van variabele rente met een lange vaste rente, de soms per dag wisselendelaagste hypotheekrente en/of het tijdig oversluiten van de hypotheek kan worden verkregen middels de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie