Nieuws

Budgethypotheek steeds populairder!

Nadelen wegen niet tegen rentevoordeel op

woensdag 8 april 2009
Budgethypotheek steeds populairder!

Twee jaar geleden werd door geldverstrekkers de Budgethypotheek geïntroduceerd. De Budgethypotheek heeft een aanzienlijk lagere rente dan de standaardhypotheek maar kent een aantal nadelen waardoor veel gegadigden de afgelopen jaren afhaakten. Nu de rente hoger is dan toen en de omstandigheden op de woningmarkt danig zijn gewijzigd, zijn de grootste nadelen van de Budgethypotheek weggevallen. Het aantal mensen dat een budgethypotheek afsluit neemt dan ook toe.

Bij de presentatie van de Budgethypotheek werd de hypotheek in kringen van hypotheekadviseurs al snel bestempeld als een B-merk hypotheek. De rente is gemiddeld 0,4 procent lager dan een standaardhypotheek, hetgeen op een gemiddelde hypotheeksom meer dan € 1.000,- per jaar aan rente scheelt. Geldverstrekkers boden de Budgethypotheek aan omdat de lage rente die men rond 2005 gewend was geraakt plotseling fors steeg. Met deze nieuwe hypotheek kon men bepaalde woningen nog net kopen, daar waar een reguliere hypotheek de kooptransactie soms net onmogelijk maakte.

Boete bij verkoop
De rentekorting kan door banken en verzekeraars worden gegeven in ruil voor een aantal beperkingen. Zo kennen de meeste Budgethypotheken de bepaling dat er een boete moet worden betaald als de hypotheek bij verkoop van het huis niet, of niet bij dezelfde geldverstrekker, wordt voortgezet. Die boete ligt meestal in de richting van drie procent. Bij de wat duurdere reguliere hypotheken bestaat die boetebepaling niet.

Geen “dalrente”
Een ander belangrijk punt is dat bij de duurdere reguliere hypotheek een zogenaamde dalrentebepaling geldt. Als na het moment van het tekenen van de hypotheekofferte, maar nog voordat de hypotheek bij de notaris wordt gepasseerd, de hypotheekrente daalt, wordt deze lagere rente toegepast op de hypotheek. Sommige banken en verzekeringsmaatschappijen hebben zelfs de bepaling opgenomen dat de rente geldt van het laagste niveau tussen deze twee momenten. De rente zou namelijk, direct na het tekenen van de offerte kunnen dalen maar nog vóór het passeren van de hypotheek bij de notaris weer gestegen kunnen zijn. De Budgethypotheek kent deze voordelige bepaling niet.

Verplichte afname
Een derde belangrijk verschilpunt is de verplichte afname van de Budgethypotheek nadat de hypotheekofferte eenmaal getekend is. Wil de koper, na ondertekening van de offerte, de hypotheek toch nog annuleren, bijvoorbeeld omdat hij elders een voordeliger offerte heeft kunnen bemachtigen, dan brengt de eerste geldverstrekker hem 1 procent boete in rekening. Ondertekenen van de offerte bij een Budgethypotheek betekent dus vel meer binding dan bij een reguliere hypotheek.

Hypotheekofferte korter geldig
Een ander verschilpunt is de offertetermijn. Bij een Budgethypotheek dient de hypotheek binnen een bepaalde periode, vaak twee maanden na het zetten van de handtekening, bij de notaris te worden gepasseerd, anders verliest men het recht op de afgesproken rente. Bij een reguliere hypotheek is die periode langer, vaak zes maanden.

Beperkingen werken bijna niet
Opvallend is dat ondanks deze negatieve bepalingen de goedkopere Budgethypotheek toch in populariteit toeneemt.  Dat heeft alles te maken met de wijzigingen in de omstandigheden van de afgelopen twee jaar. Met het voortdurend stijgen van de hypotheekrente tijdens de afgelopen jaren heeft de dalrentegarantie van de reguliere hypotheek vrijwel geen positief effect meer. Zelden is in de afgelopen jaren de rente, na het tekenen van de offerte, nog gedaald en als de rente toch nog iets daalde, bleek de daling minimaal. Hoewel de komende maanden nog een kleine onzekerheid vormen, wordt voor de komende jaren echter een verdere stijging van de hypotheekrente verwacht. De dalrentegarantie biedt dan geen enkel voordeel meer.

Ook over de verplichte afname van de hypotheek, na het tekenen van de hypotheekofferte, stapt men gemakkelijk heen. Veel mensen hadden al niet anders verwacht. Bovendien vinden veel kopers het logisch dat zodra de handtekening is gezet er verder geen onderzoek meer naar andere hypotheken plaatsvindt. Dat onderzoek dient al gedaan te zijn voordat de handtekening gezet wordt. Ook de kortere offertetermijn bij een Budgethypotheek speelt op dit moment een minder grote rol. Sinds de markt is overspoeld met woningen en huiseigenaren maar wat blij zijn dat hun huis kan worden verkocht, werken verkopers optimaal mee aan een snelle overdracht bij de notaris. De marktsituatie zorgt er dus voor dat de kortere offertelooptijd bij een Budgethypotheek nu ook geen rol meer speelt.

Boetebepaling op te heffen
Het enige relevante verschil tussen een Budgethypotheek en een standaard- of reguliere hypotheek dat overblijft is de boetebepaling van drie procent bij de verkoop van het huis. Die boetebepaling geldt echter niet als de hypotheek van deze geldverstrekker wordt meegenomen naar het volgende huis. Wil men de hypotheek toch beëindigen of oversluiten, omdat de oude hypotheekverstrekker op het nieuwe huis veel meer hypotheekrente gaat rekenen dan een andere hypotheekverstrekker, dan is daar in de meeste gevallen een logische escape voor. Door de hypotheek bij wijze van spreken een dag vóór de verkoop van het huis naar een andere geldverstrekker over te sluiten, heeft men de boetebepaling opgeheven. Het is daarbij wel handig een hypotheekadviseur in de arm te nemen, die dit allemaal voor zijn klant regelt. De budgetvoorwaarden zijn namelijk niet bij alle geldverstrekkers gelijk De kosten van de adviseur zijn een bagatel vergeleken bij de financiële voordelen die de kennis van de adviseur oplevert.

Hypotheken met een tien jaar vaste rentetermijn zijn momenteel in verhouding het voordeligst. De voordeligste Budgethypotheek met een dergelijke rentevaste termijn vraagt 4,9 procent rente op basis van Nationale Hypotheek Garantie. Voor een periode van vijf jaar is dat 4,7 procent en voor dertig jaar vast is dat 5,35 procent. De laagste tarieven gelden momenteel bij Reaal (5 jaar vast), National Academic (10 jaar vast) en Aegon (15, 20 en 30 jaar vast). De rentetarieven kunnen echter per dag wijzigen.

Bovengenoemde rentetarieven kunnen, indien gewenst,  in de huidige Wegwijssite enkele dagen worden vastgeklikt. Er wordt dan zeer snel mogelijk contact opgenomen door het informatieteam. Voor uitgebreide info kan ook de digitale antwoordkaart worden gebruikt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie