Nieuws

"Steeds meer jongeren kopen een huis!"

Huurwoningen te duur of niet verkrijgbaar

vrijdag 13 maart 2009
"Steeds meer jongeren kopen een huis!"

Vergeleken met tien jaar geleden kopen twee maal zoveel jongeren een huis. Terwijl het aantal eigen woningen ten opzichte van het totaal aantal woningen in Nederland circa 54 procent bedraagt, wordt bijna 65 procent van alle tussenwoningen verkocht aan mensen onder de 35-jarige leeftijd. Van de appartementen gaat 60,4 procent naar deze groep.

Opvallend is verder dat 21,2 procent van de appartementen en tussenwoningen wordt gekocht door jongeren onder de 25-jarige leeftijd. Dat is een aanzienlijk aantal, gezien de beperkte financiële middelen van deze doelgroep.

Koopsubsidie
Volgens insiders in de woningmarkt wordt dit veroorzaakt doordat een grote groep jongeren tegenwoordig gebruik maakt van koopsubsidie, waardoor de maandlasten ver onder de lasten van een gemiddelde huurwoning komen te vallen. Afhankelijk van de prijs van de woning en het inkomen van de koper kan de maandelijkse netto koopsubsidie oplopen tot € 133,- per maand. Nu de huizenprijzen op een wat lager niveau zijn beland en de hypotheekrente de laatste maanden wat is gedaald, is de koopwoningenmarkt voor jongeren aantrekkelijker geworden.

Steeds meer jonge kopers
In januari van dit jaar zijn in Nederland in totaal 2647 appartementen verkocht en 2923 tussenwoningen. Van deze woningen werden in januari in totaal 1179 aan personen tot 25 jaar verkocht. Van deze groep kocht 53 procent een tussenwoning en 47 procent een appartement. Opvallend is dat van de jongste groep in januari toch nog een kleine 400 personen in staat bleken een hoekwoning, twee-onder-één-kap-woning of een vrijstaand huis te bemachtigen.

In verhouding tot het aantal verkochte woningen is het aantal jongeren dat zelfstandig een tussenwoning koopt ten opzichte van juni vorig jaar gestegen met 7,7%. Uit onderzoek is gebleken dat een aanzienlijk percentage jongeren nog niet op de hoogte is van het fenomeen koopsubsidie. Voor makelaars en hypotheekadviseurs ligt hier nog een schone taak in het verschiet. Onafhankelijke informatie over het kopen van een woning kan ook verkregen worden middels inzending van de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie