Nieuws

National Academic duikt als eerste met hypotheekrente onder vijf procent

Chagrijnige sfeer in de wereld doet rente plotseling dalen

woensdag 18 februari 2009
National Academic duikt als eerste met hypotheekrente onder vijf procent

In de afgelopen weken zijn diverse malen waarschuwingsschoten gelost in de richting van huizenkopers. Meer dan veertig procent van de nieuwe huizenbezitters heeft de gok genomen om een aflossingsvrije hypotheek te sluiten. Financieel adviseurs waarschuwen deze categorie kopers dat zij over dertig jaar in de problemen zullen komen als zij hun hypotheek niet aflossen. Na dertig jaar is de rente namelijk niet meer fiscaal aftrekbaar. Dan worden de bruto lasten dus automatisch de netto lasten. Is deze waarschuwing op zijn plaats? Wegwijs zocht het uit.

Nederlanders sluiten hoe langer hoe meer aflossingsvrije hypotheken. Sommige hypotheekadviseurs hebben zelfs een meerderheid aan klanten met een aflossingsvrije hypotheek. Het landelijk gemiddelde geeft aan dat ongeveer 42 procent van de huizenkopers een hypotheek hebben gesloten zonder een aflossing via de bank of via een verzekering. Voordeel hiervan is dat de maandlasten dan het laagst zijn. Je betaalt alleen maar rente en die rente is ook nog volledig fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek meeverhuizen
De hypotheekrente van 4,9 procent geldt voor de National Academic Budget Plus hypotheek. Deze hypotheek was standaard al iets voordeliger dan de gewone hypotheek van vanwege het feit dat de hypotheekrente niet verhuisbaar was naar een nieuwe woning. National Academic heeft die bepaling laten vallen, waardoor de condities nu vergelijkbaar zijn met de andere hypotheken van deze geldverstrekker.

De rente van National Academic, die geldt voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie,  is uitzonderlijk laag in vergelijking met die van andere geldverstrekkers. Zo rekenen bijvoorbeeld ABNAmro voor een tien jaar vaste termijn 5,7 procent, Aegon 5,35, het Belgische Argenta 5,7, Fortis 5,5 en SNS 5,85 met enigszins vergelijkbare voorwaarden.

Variabele rente zeer laag
Hoewel de algemene rentetendens de afgelopen drie weken licht stijgende was, hebben de meeste hypotheekverstrekkers in Nederland toch besloten om niet met die stijging mee te gaan. Dat was ook niet verwonderlijk omdat veel banken en verzekeraars hoog in de boom zaten. Opvallend is wel dat het rentetarief voor variabele hypotheken momenteel met 2,73 procent (DBV) zeer laag is. In juni 2008 lag het tarief voor hypotheken met een variabele rente nog vrijwel gelijk aan de rente voor een twintig jaar vaste termijn. Die laagste 20 jaar vaste rente bedraagt nu overigens 5,45 procent.

Gezien de economische sfeer in de wereld kan de rentedaling van zeer tijdelijke aard zijn. Via de site van Wegwijs is het mogelijk de tijdelijk lage rente voor een aantal dagen vast te klikken en te reserveren, indien vereist. Vanwege de enorme tekorten bij overheden en de grote vraag naar geld als gevolg daarvan is het aannemelijk dat de hypotheekrente (langetermijn rente) medio dit jaar weer stijgt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie