Nieuws

"Hypotheek oversluiten bijna noodzaak"

Hypotheekbanken komen met peperdure verlengingsvoorstellen

woensdag 11 februari 2009
"Hypotheek oversluiten bijna noodzaak"

In 2009 en 2010 lopen een record aantal hypotheektermijnen af. Vlak voor de eeuwwisseling zijn veel hypotheken afgesloten met zowel een vijfjarige- als tienjarige rentetermijn. Daarnaast zijn in 2004 en 2005 meer hypotheken met een vijfjarige rentetermijn gesloten. Deze huiseigenaren krijgen van hun geldverstrekkers snel een verlengingsvoorstel tegen een nieuwe rente. In veel gevallen is de nieuwe rente aanzienlijk hoger dan de oude rente en vooral ook hoger dan die van nieuw te sluiten hypotheken. In professionele kringen vindt men oversluiten van de hypotheek naar een andere geldverstrekker “welhaast een noodzaak”.

Omdat in bijna alle gevallen de rente van het verlengingsvoorstel aanzienlijk hoger is dan de huidige rente, is het oversluiten van de hypotheek naar een andere bank of verzekeraar vrijwel altijd boetevrij. Daarnaast is het van belang dat de hypotheekrente voor de over te sluiten hypotheek voor zeer lange tijd wordt vastgezet. De gevolgen van de kredietcrisis met het wereldwijde gevolg van aanstaande grote geldtekorten bij de overheden, doen het ergste voor de rentestanden van de komende jaren vermoeden. Ook voor mensen wier hypotheek nu nog niet afloopt, maar pas over twee of drie jaar, is het van groot belang tussentijds over te stappen. Ook dat kan boetevrij.

Bijna verdubbeling rentelasten
Rond 2004 en 2005 konden hypotheken met een vijfjarige rente termijn soms gesloten worden tegen rentepercentages van net boven de drie procent, Zelfs voor een tien jaar vaste termijn golden rentepercentages van minder dan 3,5 procent. Het Belgische Argenta, dat destijds furore maakte met deze lage rentepercentages doet nu echter verlengingsvoorstellen die dik boven de zes procent liggen. Ook sommige andere banken en verzekeraars bieden dit soort verlengingspercentages aan. Voor velen zullen de maandlasten dan ook bijna verdubbelen.

Banken benadelen bestaande klanten
Het is opvallend dat de rentepercentages voor nieuwe hypotheken bij de meeste geldverstrekkers fors lager liggen. “Veel banken en verzekeraars benadelen hun bestaande klanten door dure verlengingsvoorstellen, terwijl nieuwe klanten voor dezelfde hypotheekvormen veel voordeliger uit zijn”, aldus een woordvoerder van Academica Market Research, dat regelmatig onderzoek doet naar de rentesituatie op de hypotheekmarkt. Zusterbedrijf Academica roept haar eigen klanten die binnen twee tot drie jaar hun verlengingstermijn zien vervallen dan ook op zich te melden voor een controle en een eventueel nieuw hypotheekvoorstel.

Laagste rentetarieven
De laagste rentetarieven voor nieuw af te sluiten A-merk hypotheken zijn per vandaag: Variabel 2,85%, 1 jaar vast 4%, 5 jaar vast 4,7%, 10 jaar vast 5,1%, 15 jaar vast 5,4% en 20 en 30 jaar vast 5,45%. De hypotheken met een lange rentevaste termijn, van 10 tot 30 jaar vast zijn momenteel gevoelig voor stijgingen. De variabele rente en de rente van 1 jaar vast heeft het komende half jaar de neiging tot dalen. Ook in 2010 lijken de korte rentetarieven laag te blijven. Niets is echter absoluut zeker in deze woelige tijden.

  • De kans dat de rente in de komende jaren een stuk hoger zal zijn, is zeer groot. Alleen in de komende nog zeer instabiele maanden kan er af en toe nog een kleine verlaging inzitten, maar al snel zal daarna de rente weergaan stijgen.
  • Het oversluiten van een hypotheek is nu aanzienlijk goedkoper dan in andere jaren. Voor het eerst sinds lange tijd is er in vrijwel alle gevallen geen boete bij opheffing van de oude hypotheek.
  • Daarnaast is nu ook door de sterk gestegen waarde van de woning een lagere rente verkrijgbaar. Dit kan vrijwel alleen door de hypotheek onder te brengen bij een andere geldverstrekker De huidige geldverstrekker gaat hiervoor meestal niet door de knieën. Omdat de waarde van huizen momenteel aan het dalen is, is voor dit laatste argument enige haast geboden.
  • Voorts behoeven gezien die gestegen waarde in veel gevallen geen kosten meer te worden gemaakt voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie.
  • Ook taxatiekosten zijn in de meeste gevallen niet meer nodig omdat een kopietje van de WOZ-waarde vaak zal volstaan.


Kosten oversluiting

Slechts overeind blijven de kosten voor wijziging van de hypotheek enerzijds (die overigens aanzienlijk lager zullen uitvallen dan de afsluitkosten destijds) en de kosten van de notaris anderzijds (die ook fors lager zijn dan vijf tot tien jaar geleden). De kosten zijn dus lager dan ooit. Voor wie dat wenst kunnen deze overigens worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. Het oversluitmoment is voor veel mensen ook een moment voor verhoging van de hypotheek. Middels een verhoging kunnen eventuele aan- of verbouwing automatisch worden meegefinancierd, maar kunnen ook eventuele dure tussentijdse financieringen en persoonlijke leningen tegelijk worden afgelost, waardoor de maandlasten vaak sterk dalen.

Oversluiten van de hypotheek kan gezien alle meewegende omstandigheden en voor zover nu nauwkeurig kan worden bepaald, dus het best gebeuren in het eerste halfjaar van 2009. Zaken als waardevermindering van de woning en forse  renteverhogingen hebben in die periode nog niet zo’n grote invloed op de oversluitmogelijkheden. Gedetailleerde informatie kan worden verkregen via Academica.nl maar kan eventueel ook worden aangevraagd via de digitale antwoordkaart op de Wegwijssite.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie