Nieuws

Makelaar steeds verder in het nauw

Verkoper dient extra op te letten bij aangaan verkoopovereenkomst!

vrijdag 19 december 2008
Makelaar steeds verder in het nauw

“In verband met het afsluiten van het boekjaar 2008 treft u bijgaand een tussentijdse nota van de aanloopkosten betreffende de verkoop van uw woning. Gezien het oplopen van de kosten in verband met de op dit moment langere doorlooptijd van woningen zijn wij helaas genoodzaakt om tussentijds de kosten in rekening te gaan brengen”.

Enige dagen geleden ontving de redactie van Wegwijs van één van haar lezers bovenstaande brief met daarbij de vraag of een makelaar tussentijds deze kosten zomaar in rekening mag brengen. Het betreft in dit geval een rekening van € 355,-. Of dit mag hangt in principe af van de specifieke afspraken tussen een verkoper en de verkopend makelaar. Voor specifieke handelingen, zoals bijvoorbeeld een taxatie of vooraf overeengekomen aanloopkosten, is het niet onlogisch als de kosten hiervoor vóór de verkoop al worden voldaan. Hoewel € 355,- voor zogenaamde ‘aanloopkosten’ een flink bedrag is, dient een verkoper deze rekening dus gewoon te betalen. Hiervoor geldt dus wel: mits dit afgesproken is. Is er geen duidelijk afspraak over het voortijdig betalen van bepaalde zaken, dan is het niet aan te raden om dergelijke facturen te betalen.

Duidelijk afspraken maken!
Duidelijk is dus dat verkopers extra aandacht moeten besteden aan de specifieke afspraken die bij verkoop van de woning worden gemaakt. De makelaars worden voorzichtiger in hun dienstverlening en besluiten om niet alle kosten meer ‘voor te schieten’ zoals zij een aantal jaar geleden nog wel deden. Als een makelaar echter een rekening stuurt als ‘voorschot’ op de eindbetaling van de courtage, hoeft de koper deze niet te voldoen. Bij een eventueel faillissement van een makelaar is de verkoper dit geld namelijk simpelweg kwijt.

Hogere courtage handig?
Het is kan in deze economisch rumoerige tijd wellicht handiger om een licht hogere courtage af te spreken met een makelaar dan vooraf in te stemmen met aanloopkosten of uittrekkingkosten in het specifieke geval dat een verkoper besluit zijn verkoopopdracht in te trekken. Courtage betaalt de verkoper immers pas bij daadwerkelijk verkoop van de woning. Het ‘succes’ van de makelaar is op dat moment dan ook gegarandeerd.


Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie