Nieuws

Buitengewone hypotheken verdwijnen weer van Nederlandse markt

ELQ staakt activiteiten door problemen in Amerika

woensdag 17 september 2008
Buitengewone hypotheken verdwijnen weer van Nederlandse markt

Het leek een gat in de markt: hypotheken leveren aan een groep die door een schuld, instabiel inkomen of andere uitzonderlijke situatie bij een reguliere bank geen voeten aan de grond kreeg voor het verkrijgen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers als Sparck en ELQ boden zich aan gretig aan maar hebben hun diensten slechts na slechts enkele jaren al weer moeten staken. Sparck kreeg de eigen leningen niet meer gefinancieerd en ELQ was dochter van het praktisch failliete Lehman.

De hypothecaire leningen werden reeds de Nederlandse subprime-variant genoemd gezien het feit dat zij juist voor de risicovollere doelgroep in een behoefte voorzagen. Daarmee werden deze hypotheekvormen praktisch een tegenhanger van leningen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

NHG tegen subprime
Met NHG kunnen mensen maximaal 4,5 keer hun eigen inkomen lenen. NHG zorgt er hiermee voor dat mensen een verantwoord deel van hun inkomen aan woninglasten kunnen besteden. Voor banken is een hypotheek met deze garantie de reden dat zij extra korting verlenen aan de lener. Deze bank heeft namelijk niet alleen de zekerheid dat de klant een veilige hoeveelheid geld leent, ook geeft de bank de garantie dat middels NHG een eventuele restschuld wordt afgelost als de eigenaar zijn lasten niet meer kan voldoen en de woning gedwongen met verlies moet worden verkocht. Mede door het bestaan van NHG kon een subprime-situatie, waarbij juist de risico's worden opgezocht, worden voorkomen.

Sparck in problemen
Behalve dus bij ELQ en Sparck.. Deze partijen speelden in op de mogelijkheden die in Nederland onbenut bleven en verstrekten hypotheken met een hoger risico tegen een rente van gemiddeld 0,4 tot 0,5% hoger dan de gangbare rente. Hoewel de vraag hiernaar een uitkomst leek voor zelfstandig ondernemers en mensen met een zogenaamde BKR-notering, lukte het Sparck zelf na verloop van tijd niet meer om voldoende kapitaal te vergaren. De kapitaalleveranciers hielden hun hand namelijk zelf op de knip uit angst voor Amerikaanse en Britse perikelen. Sparck had inmiddels al voor 270 miljoen aan leningen uitstaan.

Moederbank failliet
Bij ELQ is de 'sluiting' een direct gevolg van het aanstaande faillissement van de Amerikaanse 'moederbank' Lehman. De Nederlandse hypotheekverstrekker, die pas sinds 2004 bestaat, schrijft op de eigen website het volgende: "Vanwege de aanhoudende slechte situatie op de kapitaalmarkt en dientengevolge de kritische positie waarin ons moederbedrijf zich bevindt, heeft ELQ Hypotheken moeten besluiten om voorlopig geen nieuwe hypotheken meer te verstrekken".

Met het wegvallen van de twee risicohypotheekverstrekkers lijkt er een soort natuurlijke preventieve situatie ontstaan waarbij potentiële subprime-partijen vlak na hun intrede in de markt alweer bakzeil moeten halen. Nederland lijkt hiermee behoed tegen een subprime-affaire, los van de vraag of Sparck en ELQ in Nederland überhaupt wel als subprime functioneerden. De Nederlandse hypotheekmarkt is immers beduidend anders dan de Amerikaanse.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie