Nieuws

Spoedeisende hulp buitenland niet altijd vergoed

Wat kost een blindedarmontsteking? Acht landen onderzocht.

donderdag 31 juli 2008
Spoedeisende hulp buitenland niet altijd vergoed

"Vergoeding 100% van het Nederlands tarief". Wellicht heeft u de passage uit de voorwaarden van de basisverzekering over de vergoeding van spoedeisende medische hulp in het buitenland al eens gelezen. Veel mensen zien deze 'kleine lettertjes' echter over het hoofd. Een slordigheid die een naïeve klant zo maar eens duizenden euro's kan kosten. In de Verenigde Staten betaalt men namelijk voor het verhelpen van een acute blindedarmontsteking maar liefst 434% van het Nederlandse tarief. Bovenstaande situatie werd duidelijk uit onderzoek dat is uitgevoerd door Academica Market Research.

In het onderzoek is steekproefgewijs onderzocht wat de tarieven zijn voor een aantal spoedeisende behandelingen in Nederland en het buitenland. Hieruit blijkt dat tarieven tussen landen onderling voor betrekkelijk standaard medische handelingen flink kunnen verschillen. Zo betaalt iemand in Nederland voor de behandeling van een Blindedarmontsteking ruim 3.400 euro. In Australië ligt dit tarief op 5.000 euro en in Peru op 5.215 euro. De welvaart in een land zegt dus niet direct iets over de kosten van medische zorg. Veruit koploper in dit geheel zijn de Verenigde Staten, waar voor het herstellen van dit lichamelijk defect maar liefst € 15.000,- moet worden neergeteld.

Wat vergoedt de verzekeraar?
De basisverzekering vergoedt voor iedereen 100% van het Nederlandse tarief. Dit is dus, blijkens onderstaand vergoedingenoverzicht, voor de behandeling van een gebroken been voldoende. Echter, voor de behandeling van een blindedarmontsteking zal de Nederlander op basis van deze basisverzekering tot maximaal 1.500 euro zelf moeten betalen; de Verenigde Staten hierbij uiteraard buiten beschouwing gelaten. 

Aanvullende verzekering biedt soelaas
Wie een aanvullende verzekering heeft voor de zorgverzekering, hoeft zich veelal minder zorgen te maken. Veelal maar niet altijd. Iedere verzekeraar mag namelijk zelf bepalen in hoeverre de kosten bovenop het Nederlandse tarief, dat reeds in de basisverzekering is opgenomen, in het buitenland worden vergoed. Enkele verzekeraars vergoeden 200% of 300% van het Nederlands tarief. Anderen verzekeraars garanderen dat de kostprijs van de volledige behandeling wordt vergoed.

Zorgprobleem in de Verenigde Staten
Reisorganisatie ANVR heeft uitgerekend dat in de zomervakantie 2008 45% meer mensen hebben gekozen voor de Verenigde Staten als vakantiebestemming dan in de zomer van 2007. Met name de lage koers van de dollar is voor veel mensen de reden om 'Het Land van de Vrijheid' eens nader te gaan verkennen. Voor deze groep reizigers is 200% of 300% vergoeding van het Nederlandse tarief vaak niet voldoende. De meest eenvoudige manier voor deze Amerika-bezoekers om alle gezondheidsrisico's op reis financieel af te dekken, is door de rubriek 'Geneeskundige Kosten' op de reisverzekering aan te vragen. Op een doorlopende reisverzekering hoeft dit bij een voordelige verzekeringsmaatschappij vaak nog geen twee euro extra per maand te kosten. Een relatief klein bedrag terwijl hiermee duizenden euro's bespaard kunnen worden.

Voor wie naar het buitenland gaat en niet weet of zijn aanvullende verzekering de juiste dekking biedt, is het aan te raden om contact op te nemen met de verzekeringsadviseur of verzekeringsmaatschappij. Deze kan u in veel gevallen ook informeren over het extra verzekeren van de rubriek 'geneeskundige kosten' op uw reisverzekering.

EHIC = European Health Insurance Card. Het gebruik van deze kaart zorgt ervoor dat ziektekosten in het buitenland niet direct cash afgerekend hoeven te worden maar worden voorgeschoten door het ziekenhuis in het betreffende land. De zorgverzekeraar betaalt vervolgens de rekening voor het het gedeelte waarvoor vergoeding bestaat. Belangrijk is wel dat u deze EHIC kunt tonen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie