Nieuws

Hoeveel is uw huis waard?

Speciale service voor Wegwijs-lezers

dinsdag 1 april 2008
Hoeveel is uw huis waard?

Bij de verkoop van een woning wordt over het algemeen een taxatie uitgevoerd. Een taxateur maakt de balans op en de bevindingen worden vastgelegd in een taxatierapport. Het opmaken van een taxatierapport kost vaak minimaal € 250 en is daarmee een dure noodzaak voor de koper of verkoper. Een minder diepgravend, maar veel voordeliger alternatief, is een onderzoek naar de verkoopprijs van eerder verkochte woningen in een bepaalde omgeving. 

Bij een standaard taxatie wordt naast de omvang van de woning ook gekeken naar de staat van de woning. Voor de koper is de uitkomst van een taxatie het uitgangspunt bij het doen van een bod op de woning. Kozijnen die vervangen moeten worden drukken de waarde, terwijl een nieuwe keuken de prijs op kan drijven. Ook zaken die niet direct met de woning zelf te maken hebben spelen een rol bij de uiteindelijke prijs die de koper voor een woning wil betalen. Zoals bijvoorbeeld de verhouding van vraag en aanbod binnen de markt, de buurt waarin de woning is gevestigd en de financiële positie van potentiële kopers. 

Kadaster
Ieder onroerend goed dat in Nederland van eigenaar wisselt, wordt opgenomen in het Kadaster. Het Kadaster vormt dan ook een schat aan informatie voor potentiële huizenkopers of verkopers. Zo kunnen verkopers bekijken wat soortgelijke woningen in het verleden hebben opgebracht, wat een indicatie kan vormen voor hun eigen vraagprijs. Voor kopers is een goede bron om in te kunnen schatten of een bepaalde woning, of woningen in een bepaalde wijk, in de gewenste prijsrange vallen.

Service voor Wegwijs-lezers
Voor het opvragen van gegevens brengt het kadaster kosten in rekening. Voor Wegwijs-lezers geldt een speciale actie waarbij op basis van drie postcodes informatie van in het verleden verkochte woningen opgevraagd kan worden. Dit is mogelijk door bij de digitale antwoordkaart (klik vervolgens op wonen - Opvragen huizenprijzen) drie postcodes op te geven. De aanvrager krijgt in dat geval tegen administratiekosten van € 9,90 de gegevens van alle woningen die in de afgelopen vijf jaar zijn verkocht in het betreffende postcodegebied. Naast de historische verkooprijzen verstrekt het kadaster de volgende informatie:

- Transactiedatum
- Adres
- Omschrijving
- Oppervlakte
- Koopsom (bedrag exclusief roerende goederen)
- Soort (eengezinswoning of meergezinswoning c.q. appartement)

Het verschil met de gegevens van het kadaster is dat het Wegwijs in rapportvorm per post naar de aanvrager wordt verzonden.

Het achterhalen van historische verkoopprijzen is een goede manier om globaal de waarde van een koopwoning vast te stellen. Bovendien kan het ook leuk zijn om eens te bekijken wat uw overbuurman nu eigenlijk voor zijn woning heeft ontvangen…!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie