Nieuws

Hoe presteert uw makelaar?

Zoekallehuizen beoordeelt makelaars

woensdag 26 maart 2008
Hoe presteert uw makelaar?

Op zoekallehuizen.nl (ZAH) kan gezocht worden naar te koop staande woningen in heel Nederland. Sinds kort is via de huizensite een nieuwe dienst beschikbaar die het mogelijk maakt om een makelaar te beoordelen op basis van zijn prestaties. ZAH verzamelt allerlei gegevens over de makelaar, die de bezoeker vervolgens tegen betaling op kan vragen.

Op deze manier wordt het voor de particuliere verkoper van een woning mogelijk om gegevens in te zien die een makelaar niet snel vrijwillig zal prijsgeven. Zoals bijvoorbeeld de gemiddelde tijd dat een huis te koop staat bij de betreffende makelaar, of de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs.

Per makelaar worden onder andere de volgende gegevens achterhaald:

- Het aantal te koop staande huizen
- Het aantal objecten dat in prijs is verlaagd
- Het gemiddeld aantal maanden dat een huis te koop staat
- Het aantal verkochte huizen
- De gemiddelde verkoopprijs (evenals de verschillen met de oorspronkelijke vraagprijs)

Wie heeft er wat aan?
De nieuwe dienst lijkt met name handig voor mensen die hun huis willen verkopen. Verkopers hebben uiteraard baat bij een makelaar die goed presteert en die de te verkopen woning voor de hoofdprijs weet te verkopen.

Niet in alle gevallen is de informatie echter even bruikbaar. De gemiddelde tijd dat een huis bij de betreffende makelaar te koop  blijft staan, is sterk afhankelijk van het type woning dat wordt verkocht. De kans dat goed betaalbare starterswoningen snel verkocht worden is groot, terwijl de makelaar die veel dure appartementen in de verkoop heeft meer geduld zal moeten hebben. Dit heeft dan hoofdzakelijk met de marktomstandigheden te maken en niet direct met de capaciteiten van de betreffende makelaar. 

Niet gratis
De nieuwe dienst is niet gratis. Voor beoordelingsrapporten van drie maklaars wordt € 25 in rekening gebracht. Voor iedere extra aanvraag komt hier € 8 bij.  Deze kosten zijn volgens ZAH zelf kostendekkend en worden in rekening gebracht voor het verzamelen van de informatie. 

Ondanks het relatief lage bedrag denkt Bob Kuijs van concurrerende huizensite Jaap.nl dat de nieuwe dienst geen doorslaand succes zal worden. "Men is gewend dat internet gratis is. Ik denk dat je door geld te vragen een hobbel opwerpt die niet wordt geaccepteerd", aldus de woordvoerder van Jaap.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie