Nieuws

Koop ook uw huis bij Ikea!

Ideaal voor starters

dinsdag 19 februari 2008
Koop ook uw huis bij Ikea!

De Scandinavische meubelgigant Ikea heeft zich in Nederland opgewerkt tot meer dan een merk alleen. Het restaurant en de huiselijke opstelling van het aanbod dragen bij aan de winkelvreugde van de consument. Voordat men het beseft is het 'dagje uit' voorbij en is de kofferbak volgeladen met op het oog betaalbare en functionele spullen. De volgende stap is een compleet Ikea-huis. In het buitenland is Ikea onder de merknaam BoKlok al actief in de huizenbouw. Wonen in een Ikea-huis levert voor de koper op zijn minst één groot voordeel op, ongekend lage maandlasten!

In onder andere Zweden, Noorwegen en Engeland kan de huizenkoper al kiezen voor een Ikea-huis als alternatief voor meer traditionele nieuwbouw. Ikea bouwt daar huizen die gelijke kenmerken vertonen met de rest van haar assortiment. Het gestandaardiseerde ontwerp en de massaproductie van te gebruiken materialen zorgen voor een snelle bouw en een lage kostprijs. De vraag is wanneer Nederland volgt.

Complete woning voor een 'prikkie'
Een goedkope BoKlok-woning is te koop voor nog geen € 180.000,- inclusief grond. De huizen zijn compleet prefab en kunnen in één dag in elkaar gezet worden. De koper kan ook kiezen voor een BoKlok-woning uit een hogere prijsklasse. Afhankelijk van de wensen neemt de bouw hiervan tot maximaal vier weken in beslag, zo stellen de makers.

Lage maandlasten
Dat een complete woning voor € 180.000,- resulteert in lage maandlasten laat zich raden. Een dergelijke woning is vanwege de lage aanschafprijs voor veel mensen financieel bereikbaar.

Voorbeeld maandelijkse rentelasten
In geval van een hypotheek tegen 4,5% (15 jaar) rente en een hypotheeksom van € 180.000 bedragen de jaarlijkse bruto rentelasten € 8.100. De netto jaarlijkse rentelasten zijn vervolgens € 5.076, rekening houdend met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek. Dit komt neer op slechts € 432,- per maand.

Voor dit bedrag kan nauwelijks een woning gehuurd worden, laat staan een ruimer opgezette woning. Naast het voordeel van lage maandlasten bouwt de bezitter ook kapitaal op doordat de toekomstige waarde van de woning uiteindelijk eigen bezit vormt. Bovendien blijven de maandelijkse lasten bij een koopwoning gelijk gedurende de rentevaste periode, terwijl bij een huurwoning de huurder regelmatig een verhoging van de huur voor zijn kiezen kan krijgen.

Starters
Het is zeker voor starters interessant om de verrichtingen van Ikea en consorten te volgen. Met name betaalbare starterswoningen op een goede locatie zijn momenteel relatief schaars. Woningen met een dergelijk kostenplaatje kunnen wellicht voor wat ruimte binnen dit marktsegment zorgen.

En met een beetje geluk heeft het huis, naast een Ikea keuken, ook meteen een ballenbak voor de kinderen!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie