Nieuws

NVM-makelaars sjoemelen met taxaties

Particulier de dupe

maandag 14 januari 2008
NVM-makelaars sjoemelen met taxaties

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) sleept 22 van de bij haar aangesloten makelaars voor de rechter. Dit vanwege mogelijke frauduleuze praktijken van NVM-makelaars bij taxaties van koopwoningen. Mocht blijken dat er inderdaad gesjoemeld is, worden de betreffende leden uit de vereniging gezet. Met name de particuliere huizenkoper en verkoper zelf wordt de dupe van niet correct uitgevoerde taxaties.

De misstanden bij een taxatie komen vooral aan het licht bij de (gedwongen) verkoop van een woning. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat de woning als onderpand minder waard is geworden gedurende een periode waarin de huizenprijzen juist toenamen. Dit kan betekenen dat de oorspronkelijke taxatiewaarde te hoog is vastgesteld.

Particulier de dupe
Bij het kopen van een woning is de taxatiewaarde bepalend voor het bedrag waar de woning uiteindelijk voor aangekocht wordt. Wanneer dit taxatiebedrag bewust te hoog wordt vastgesteld betaalt de koper meer dan de woning eigenlijk waard is. Ook de hoogte van de af te sluiten hypotheek is mede gebaseerd op de taxatiewaarde. Bij de verkoop van een woning met een te hoog vastgestelde taxatiewaarde kan een groot verschil ontstaan tussen de verkoopwaarde en het nog af te lossen deel van de hypotheek. Het betalen van de restschuld met de opbrengst van de woning is dan niet mogelijk.

Opzet of niet
De periode tussen 2003 en 2006 telde 644 woningen die bij gedwongen verkoop minder waard waren dan het vastgestelde taxatiebedrag. Van dit aantal konden 159 taxaties niet door de taxatiebeugel. Het is aan de Raad van Toezicht van de NVM om in de komende periode te bepalen of de taxateurs bewust in de fout gingen, of dat ze de taxaties 'gewoon' slecht uitgevoerd hebben. 

NVM zelf in de fout in rechtzaak tegen Jaap.nl
Naast sommige van haar leden is ook de NVM zelf op zijn minst onzorgvuldigheid toe te rekenen bij de nieuwe rechtzaak die de vereniging onlangs heeft aangespannen tegen huizensite Jaap.nl. Vorig jaar won Jaap.nl een eerdere zaak. Hierdoor mocht de luis in de NVM-pels op haar website informatie van huizen blijven tonen afkomstig van de concurrerende site Funda. De NVM heeft een belang in Funda maar kon volgens de rechtbank onvoldoende aantonen dat alle NVM-makelaars bezwaar hebben tegen het feit dat hun aanbod ook te vinden is via Jaap.nl. 

In de nieuwe rechtzaak wilde de NVM aantonen 1650 makelaars achter zich te hebben staan. Uit de documentatie bleek dat dit er slechts 1300 waren. Van deze 1300 bleken er ook nog eens een aantal dubbel vermeld te zijn. Bovendien hadden 60 van de betreffende makelaars juist nadrukkelijk hun fiat gegeven voor publicatie op Jaap.nl. Het grootste gedeelte van de zitting had betrekking op de bovengenoemde slordigheden en het lijkt er dan ook op dat Jaap.nl zich vooralsnog geen zorgen hoeft te maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie