Nieuws

Verzekeraars niet op stoel arts

Zorgautoriteit betwist uitspraken apothekers

dinsdag 18 december 2007
Verzekeraars niet op stoel arts

De vereniging van apothekers heeft (KNMP) zich flink in de nesten gewerkt met haar uitspraken over verzekeraars die zouden bepalen welke medicijnen artsen voor dienen te schrijven. Deze uitspraken werden niet alleen door de zorgverzekeraars ontkracht, ook de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) liet zich in een brief naar de KNMP kritisch uit over gedane uitspraken. Met de actie zaait de KNMP onrust en krijgt de consument een beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid, zo kan worden geconcludeerd uit de boodschap van de NZa.

De onrust onder verzekerden bleek uit de vragen die de NZa kreeg van consumenten, die zich afvroegen in hoeverre hun zorgverzekeraar invloed heeft op de voor te schrijven medicijnen. De NZa acht het als toezichthouder van belang dat de consument goed wordt geïnformeerd en benadrukt dat verzekeraars zich niet met de inhoud van de zorg bemoeien. Medicijnen worden door een arts voorgeschreven en die bepaalt dan ook de noodzaak daarvan.

Onjuiste informatie
De NZa controleert zowel verzekeraars als apothekers wanneer het gaat om de juistheid van  verstekte informatie omtrent de zorgverzekering. Daarbij weerspreekt het de vereniging van apothekers, die stelt dat overstappen van zorgverzekeraar een keer per jaar mogelijk is. De consument heeft bij voor hem nadelige wijzigingen in de basispolis ook tussentijds het recht om over te stappen. 

Medicijnenbeleid geen invloed op kwaliteit zorgverzekering
Een aantal verzekeraars heeft een lijst samengesteld met specifieke geneesmiddelen die vergoed worden. Andere medicijnen met dezelfde werking en wijze van toediening worden daarbij uitgesloten. Uit onderzoek van de NZa is gebleken dat dit alleen gevolgen kan hebben voor de prijs van de zorg en niet voor de kwaliteit.

Daar komt nog bij dat wanneer een patiënt niet met het specifieke del geholpen kan worden bij veel verzekeraars de vergoeding van een alternatief middel mogelijk is. Mits de medische noodzaak hiervoor blijkt uit een doktersverklaring. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie