Nieuws

Hoe slecht is uw auto voor het milieu?

Is uw buurmans wrak wel verzekerd?

woensdag 28 november 2007
Hoe slecht is uw auto voor het milieu?

Sinds kort is het mogelijk om te controleren hoe goed of slecht uw auto erop staat als het gaat om milieukenmerken. Wie wil weten hoeveel CO2 zijn auto uitstoot en hoeveel zijn auto gemiddeld verbruikt, kan hiervoor terecht op de website van de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Na het intypen van het kenteken kan de gebruiker niet alleen zien hoe zuinig zijn auto is, maar ook of de verzekeringsgegevens correct in het RDW-register staan. Dat laatste kan ook gecontroleerd worden van andere auto's die langs de weg staan. In het RDW-register kan iedereen twee soorten gegevens inzien.

In de eerste plaats kan men zien hoe goed of slecht de auto is voor het milieu. Dat is belangrijk voor de komende slurptaks die de overheid op benzineslurpende auto's wil leggen. Na het intypen van het kenteken op rdw.nl krijgt de gebruiker onder meer te zien in welke zuinigheidsklasse de auto valt en of er een dieselroetfilter inzit. Die informatie is ook van belang voor iemand die erover denkt een tweedehands auto aan te schaffen.

Naast de milieugegevens kan de gebruiker ook zien of de auto verzekerd is voor aansprakelijkheid, hetgeen wettelijk verplicht is. De gegevens van de verzekerde,  de verzekeringsmaatschappij en de begin- en einddatum van de verzekering mogen uit privacy-overwegingen niet worden getoond. Volgens de RDW zijn de gegevens zeer relevant, want als een voertuig als onverzekerd geregistreerd staat, riskeert de eigenaar een boete van 320 euro. Via het RDW-register kan de weggebruiker nu dus van zijn eigen of van een andere auto controleren of en hoe de auto geregistreerd staat en zelfs wanneer de APK afloopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie