Nieuws

Koopwoning in toekomst onbetaalbaar?

donderdag 19 juli 2007
Koopwoning in toekomst onbetaalbaar?

De prijzen van koopwoningen zijn in Nederland in de afgelopen tijd fors toegenomen. Een gemiddelde koopwoning kostte in de periode tussen maart en juni 2007 gemiddeld € 248.000 op; 2,2% meer ten opzichte van het eerste kwartaal. In het hart van de randstad was de stijging van de prijs per vierkante meter met maar liefst 3,2% het hoogst. Dit is beduidend hoger dan in andere delen van het land. Het noorden van Nederland zag de prijzen met 1,8% stijgen, het oosten en zuiden 'slechts' met 1,7%. De regio's rondom steden als Amsterdam en Den Haag vormden uitschieters, met stijgingen van respectievelijk 5.5% en 4.3 %. Opvallend was verder dat duurdere koopwoningen meer in waarde toenamen dan relatief goedkope koopwoningen.

De stijgende prijzen zijn mede het gevolg van een tekort aan betaalbare koopwoningen. Het aantal van 100.000 nieuwbouwwoningen dat de overheid op jaarbasis wil realiseren is onvoldoende om het tij te keren en te voldoen aan de toekomstige vraag. Bovendien is het niet zeker of deze doelstelling überhaupt gehaald wordt. In het verleden was dit in ieder geval niet het geval. Zeker in stedelijke gebieden wordt nieuwbouw vaak belemmerd door diverse regels en vergunningem. Ook de variatie in het aanbod dreigt in het gedrang te komen. Te veel woningen in een bepaald prijssegment of van een bepaald type hebben een beperkte keus voor de Nederlandse woningkoper tot gevolg. 

Het stijgen van de woningprijzen is niet het enige dat leidt tot hogere maandlasten voor woningbezitters. Ook door de voortdurend oplopende hypotheekrente dient maandelijks dieper in de buidel getast te worden. Deze is opgelopen van 3,5% per juli 2005 voor een rente die tien jaar vaststaat, tot een rente van 5,05%  nu twee jaar later. Dit is een lastenstijging van maar liefst 44%.

Aangezien er geen reden is om aan te nemen dat er op korte termijn verbetering komt in het aantal beschikbare koopwoningen of een stagnatie van de hypotheekrente, is het verstandig om het kopen van een woning niet te lang uit te stellen.

Nadere informatie over het kopen van een woning kan worden verkregen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie