Nieuws

CZ neemt zorgverzekeringen Delta Lloyd over

Ohra en Spaarbeleg verdwijnen naar de achtergrond

dinsdag 17 juli 2007
CZ neemt zorgverzekeringen Delta Lloyd over

Consumenten die door onvrede, een te hoge premie of andere reden afscheid hebben genomen van een verzekeringsmaatschappij moeten niet vreemd opkijken als zij korte tijd later toch weer bij diezelfde verzekeraar belanden. Het is namelijk grote hectiek in zorgverzekeraarsland waarbij overnames bijna tot de orde van de dag behoren.

Door de vele fusies van de laatste jaren zijn verzekerden het spoor behoorlijk bijster geraakt. Buiten het buitensporig aantal overnames, veranderen verzekeraars de laatste tijd bovendien ook nog wel eens regelmatig van naam. Zo heeft moeder Aegon kort geleden bepaald dat de naam van dochter Spaarbeleg per direct gaat verdwijnen.

De vele verzekerden van de CZ Groep die in het recente verleden naar Ohra zijn vertrokken, zitten nu weer bij hun oude verzekeraar. Enkele jaren geleden werd het Arnhemse Ohra bij Delta Lloyd ingelijfd. Anno 2007 neemt de CZ Groep nu de zorgverzekerden van Delta Lloyd weer over, waardoor de ex- CZ-verzekerden nu weer terug zijn bij af.

Onvrede Ohra-verzekerden
Ook de Ohra-verzekerden raken danig van slag. De naam Ohra staat voor Overheid en Rijksambtenaren. Veel overheidspersoneel heeft zich sinds medio zeventiger jaren om die reden bij Ohra verzekerd. Na de overname door Delta Lloyd kwamen de rijksambtenaren, waaronder veel onderwijzend personeel, terecht bij een puur commerciële verzekeraar. Delta Lloyd was tot voor kort eigendom van het Engelse verzekeringsconcern Commercial Union, dat inmiddels weer is overgenomen door Aviva, een Brits beleggingsbedrijf. Veel verzekerden voelen zich een speelbal van het grootkapitaal.

Een fors deel van het onderwijzend personeel heeft in de afgelopen jaren overigens afscheid genomen van Ohra. National Academic, waar een groot deel van het onderwijzend personeel tegenwoordig via voordelige collectieve regelingen verzekerd is, was hier de lachende derde. Van de nieuwe zorgverzekerden die eind 2006 hun overstap maakten naar de Dordtse verzekeraar kwam 23 procent van Ohra vandaan. National Academic verklaarde overigens, naar aanleiding van door Wegwijs gestelde vragen, haar zelfstandigheid onder geen beding prijs te geven.

Bij de overname door de CZ Groep krijgt Delta Lloyd het recht om de zorgverzekerden van de CZ Groep te benaderen met schade- en levensverzekeringen van Delta Lloyd. Voor verzekerden die graag hun verzekeringen onder één dak willen, wordt de nieuwe situatie uiterst verwarrend.

Spaarbeleg wordt Aegon Bank
Verzekeringsmaatschappij Aegon, 100% eigenaar van Spaarbeleg uit Nieuwegein, heeft besloten om met onmiddellijke ingang de namen van een aantal dochtermaatschappijen te veranderen. Eén van de slachtoffers is Spaarbeleg dat in de jaren negentig furore maakte met hoogrentende spaarrekeningen en na de eeuwwisseling berucht werd vanwege de onduidelijke regels van aandelenplannen als Koersplan en Sprintplan.

Naast de naam van Spaarbeleg gaan ook de namen van de dochters SpaarAdvies, Axent/Aegon en Spaarbeleg Op't Werk op de schop. Deze organisaties gaan voortaan door het leven onder de naam Aegon Bank. Van de gewijzigde namen was die van Spaarbeleg het oudst. Het bedrijf, dat vooral in de negentiger jaren driftig aan de weg timmerde, bestaat al sinds 1919. Of de naamswijzigingen iets te maken hebben met de recente rechtszaken over de aandelenplannen jegens de dochters van Aegon is niet duidelijk. Volgens Aegon "past de naamswijziging in de moderne tijd".

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie