Nieuws

Burgers lopen met open ogen in pensioenval

dinsdag 10 juli 2007
Burgers lopen met open ogen in pensioenval

Volgens Ludo Wijngaarden, directievoorzitter van Nationale Nederlanden, loopt het grootste deel van de Nederlanders momenteel met open ogen in een pensioenval. Uit een recent onderzoek van deze verzekeraar is gebleken dat ongeveer zestig procent van de Nederlanders zorgen heeft over de toekomstige betaalbaarheid van de AOW. De helft van de Nederlanders denkt zonder aanvullende pensioenmaatregelen te weinig inkomen te hebben als ze met pensioen gaan. Schokkend is echter dat vrijwel niemand er echt iets aan doet.De gevoelens van veel Nederlanders dat het met het pensioen straks niet goed komt, zijn niet uit de lucht gegrepen. In de afgelopen jaren hebben alle grote pensioenfondsen in Nederland, het ABP en PGGM voorop, het eindloonsysteem afgeschaft en het middelloonsysteem ingevoerd. De automatische groei van de pensioenuitkering naar 70 procent van het laatstgenoten salaris is afgeschaft! Het pensioen is sinds enkele jaren gebaseerd op 70 procent van het gemiddelde salaris gedurende de looptijd.

Nationale Nederlanden lanceert voorlichtingscampagne

Hogerop komen wordt funest
Een dergelijke pensioenregeling is nog het minst desastreus voor grijze muizen met weinig ambitie die gedurende hun leven weinig extra loonstijgingen tegemoet zullen zien. Echter voor mensen die gedurende hun leven enigszins hogerop willen komen of een stevige carrière doorlopen, is het middelloonsysteem funest. Veel mensen zullen door het nieuwe systeem blijven steken op slechts 45 procent van het laatstgenoten salaris.

Pijnlijke verrassing in verschiet
Eng is echter dat velen denken dat het tekort wel zal worden geregeld door de werkgever, de overheid of door hun pensioeninstelling. Sinds enkele jaren is dat echter niet meer zo. Het middelloonsysteem is het maximum dat door deze partijen zal worden geregeld. Tel daar nog eens bij dat een zeer groot deel van de Nederlanders verwacht dat de AOW straks op een laag pitje wordt gezet of pas ver na de 65-jarige leeftijd van start zal gaan, en het is zeker dat de argeloze Nederlandse burger, die er niets aan doet, in zijn leven op een pijnlijke verrassing afstevent, zo kan geconcludeerd worden uit de woorden van Ludo van Wijngaarden.

Volgens de directievoorzitter van Neerlands bekendste verzekeraar moeten werknemers nu zèlf actie ondernemen. "Anders verstrijken de jaren vanzelf in de richting van een financieel onaangename oude dag. De werknemer heeft zelf de eindverantwoordelijkheid voor zijn eigen toekomst".

Pensioenaanvulling ijzeren noodzaak
Het lijkt erop dat Nederlanders zo gewend zijn aan het feit dat de overheid of de werkgever altijd wel een adequaat pensioen zal regelen dat zij met open ogen in een forse pensioenval lopen. Ondanks het hebben van een goede pensioenregeling en zelfs met meer dan 40 dienstjaren bij dezelfde werkgever, zullen veel mensen het in de toekomst van de één op de andere dag met minder dan de helft van hun laatste inkomen moeten doen. De slagvaardigste Nederlanders lopen daarbij het grootste risico. Een aanvullende pensioenverzekering is momenteel geen luxe regeling meer maar een ijzeren noodzaak om op latere leeftijd normaal rond te kunnen komen.

Meer informatie over dit individuele pensioengat en de beste wijze van pensioenaanvulling kan onder meer orden opgevraagd middels het gebruik van de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie