Nieuws

Schade aan je auto door onbekende dader. Wat nu?

Je hebt schade aan je auto door een onbekende dader. Bij je verzekeraar kun je niet terecht. Gelukkig kan dat wel bij het Waarborgfonds.

dinsdag 21 februari 2017
Schade aan je auto door onbekende dader. Wat nu?

Niemand wordt blij van schade aan zijn auto. Nog erger is het als je niet weet wie de schade veroorzaakt heeft. Iemand is bijvoorbeeld in de parkeergarage tegen de achterkant van je geparkeerde auto aangereden. Jij was er niet, de ander heeft geen gegevens achtergelaten. Bij een verzekeraar kun je niet terecht. Gelukkig is er het Waarborgfonds Motorverkeer.

Je kunt bij het Waarborgfonds terecht als je schade hebt geleden die niet door een verzekeraar af te handelen is. Het Waarborgfonds vergoedt deze schade, mits je aan de voorwaarden voldoet. De schade moet veroorzaakt zijn door een ander motorvoertuig.

Voor deze gevallen dient het Waarborgfonds

In onderstaande situaties kun je een verzoek om schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds: 

  • Je weet niet welk voertuig de schade heeft veroorzaakt (de onbekende dader).
  • Het gaat om een gestolen voertuig.
  • Het gaat om een niet verzekerd voertuig.
  • De verzekeraar van de dader is failliet.
  • De veroorzaker van de schade is vrijgesteld van de verzekeringsplicht vanwege zijn geloofsovertuiging (een onderlinge regeling is niet te treffen).

Je kunt in bovenstaande gevallen ook bij het Waarborgfonds terecht voor andere materiële schade dan je auto. Bijvoorbeeld als iemand met zijn auto tegen je tuinhek is aangereden. De schade kun je bij het fonds melden. Ook letselschade kun je melden, als na een ongeluk de veroorzaker is doorgereden of deze geen verzekering heeft.

Lid worden

Schadevergoeding niet altijd makkelijk

In de praktijk is dat deukje in je tuinhek geen handige reden om bij het Waarborgfonds aan te kloppen. Je bent in geval van een onbekende dader verplicht politieaangifte te doen. De schade aan je auto is geen geldig bewijs. Je moet op een andere manier kunnen bewijzen dat een ander voertuig de schade heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld met ooggetuigen die de aanrijding gezien hebben.

Met ooggetuigen kun je ook aantonen dat je niet in de buurt van je auto was op het moment dat de schade ontstond. Jij zat aan tafel in een restaurant toen iemand tegen je geparkeerde auto reed bijvoorbeeld. Als anderen dat kunnen bevestigen, is zeker dat je zelf niet verantwoordelijk bent. Heb je schade door een onbekende dader? Dan geldt er helaas wel een eigen risico van €250.

De strikte richtlijnen en voorwaarden van het Waarborgfonds zijn er niet voor niets. De regeling is bedoeld voor schadegevallen waarin geen andere oplossing mogelijk is. Wil je weten of je schadegeval in aanmerking komt? Op www.schadezonderdader.nl/check kun je dit controleren. Je meldt je met andere schadegevallen gewoon bij je autoverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie