Nieuws

De verschillen van de A-merk en B-merk hypotheek op een rij

Consument zoekt voordeel op korte termijn

maandag 4 juni 2007
De verschillen van de A-merk en B-merk hypotheek op een rij

In de meest recente editie van de Wegwijs-magazine is een nieuw financieel product beschreven: de B-merk hypotheek. Bij dit nieuwe type hypotheek kan een aantal procenttienden rentekorting worden verkregen omdat voorwaarden op bepaalde vlakken beperkt zijn. De consument, die minder aandacht besteedt aan deze voorwaarden dan aan de te betalen rente, is als een blok gevallen voor deze nieuwe hypotheekvorm. Hier volgt een aantal zaken waar u als consument op dient te letten:

 • Offerterente = uiteindelijke rente
  Bij bepaalde B-merk hypotheken betaalt de consument de rente die in de offerte staat vermeld. Bij de A-merk hypotheken kan deze rente tussentijds dalen als de hypotheekrente door de betreffende hypotheekverstrekker wordt verlaagd. Bij B-merkhypotheken loopt de consument dit voordeel dus mis.
 • Twee maanden geldig
  Offertes van B-merkhypotheken zijn minder lang geldig (vaak twee maanden) dan die van A-merk hypotheken. Bij een B-merk hypotheek dienen er dus weinig problemen op te doemen bij de verkoop van het huis. Verloopt een offerte, dan moet een nieuwe worden aangevraagd tegen een soms hogere rente.
 • Andere financiële zaken onderbrengen
  Het onderbrengen van verzekeringen of bankzaken bij een betreffende verstrekker is in sommige gevallen verplicht om de voordelige rente te kunnen bemachtigen. Daarmee kan de consument gebonden worden aan de verstrekker. Bovendien kan de verzekering of de bankrekening dure elementen bevatten waardoor de korting op de hypotheekrente weer teniet wordt gedaan. Een A-merk hypotheek kent deze voorwaarden in de meeste gevallen niet.
 • Tijd uitzitten
  Bepaalde B-merkhypotheken hebben als voorwaarde dat de rentevaste termijn (bijvoorbeeld 10 jaar) volledig moet worden uitgezeten. Daarna kan pas de keuze voor een nieuwe rente worden gemaakt. Het tussendoor oversluiten van de hypotheek heeft een extra hoge boete tot gevolg. Zelfs bij zeer legitieme redenen, zoals het aankopen van een nieuwe woning, kan een boete verschuldigd zijn.

Hypotheekverstrekkers gaan momenteel creatief om met hun voorwaarden. De kleine lettertjes worden afgespeurd om aan de klant procenttienden voordeel te kunnen bieden. Daarmee is een B-merk hypotheek echter niet per definitie slechter dan een A-merk hypotheek. Wel dienen de voors-en-tegens zorgvuldig afgewogen te worden. Meer informatie over A- merk en B-merk hypotheken is aan te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie