Nieuws

Binnenkort zelf woning plaatsen op Funda?

NVM beraadt zich op het openstellen van populaire website

donderdag 21 juni 2007
Binnenkort zelf woning plaatsen op Funda?

Op de woningmarkt lijkt aan de strijd tussen verschillende internetmakelaars geen eind te komen. Verreweg de grootste marktpartij is nog altijd Funda (eigendom van de NVM). Funda staat, gemeten in bezoekersaantallen, op een eenzame hoogte met een marktaandeel van 68,3% ten opzichte van 5,3% marktaandeel voor de nummer twee: Woonkrant. Om de populairste woningwebsite te kunnen blijven, is Funda mogelijk van plan om ook andere partijen toegang te geven tot haar systeem, zo meldt de Telegraaf. Tot nu toe kunnen slechts aangesloten NVM-leden gebruik maken van deze gewilde internetservice.

Redenen voor deze openstelling van Funda zijn een groter woningaanbod en meer directe inkomsten.  Funda reageert hiermee op de toenemende invloed van nieuwkomers als jaap.nl, makelaarsland.nl en de concurrentie van dimo.nl. Met het tonen van zowel het NVM-aanbod als het aanbod van andere verkopende partijen, zijn deze nieuwe huizensites in staat een zeer compleet huizenaanbod te tonen. Hieruit blijkt dat de NVM er niet in slaagt om de exclusiviteit van het aanbod op funda.nl te waarborgen.

Tegengas
De NVM-directie heeft officieel verklaard dat het openstellen van Funda momenteel nog niet aan de orde is, maar komt deze zomer wel met een nieuw te voeren strategie. Dat er nu nog volop tegengas door Funda wordt gegeven blijkt uit de brief die de NVM-makelaars deze week van de directie van Funda ontvingen, met daarin de melding dat de beschikbare huizen op hun website zonder toestemming worden overgenomen door diverse andere huizensites. Bob Kuijs van Jaap.nl erkent dat er foto's en omschrijvingen van woningen één op één worden gekopieerd en geplaatst worden op Jaap.nl, maar benadrukt daarbij dat de meeste makelaars daar geen probleem mee hebben. 'Het is zelfs zo dat steeds meer makelaars zelf vragen om een directe koppeling naar onze site', aldus Kuijs.

Raar luchtje
Mocht het openstellen van Funda daadwerkelijk plaatsvinden, dan hangt daar wel een raar luchtje aan. Ex-directeur van Funda, Marque Joosten, is namelijk vorig jaar ontslagen vanwege zijn plannen om de exclusiviteit van de Funda website op te geven. Ook voor de bij haar aangesloten leden is openstelling een bedenkelijke stap. Toegang tot Funda is voor de makelaars namelijk een van de grootste voordelen van het lidmaatschap van de NVM.

Koper pakt voordeel
De eigenaar van het te verkopen huis is de lachende derde. Hij heeft er immers alle belang bij dat zijn huis op zoveel mogelijk websites te vinden is. Via welke website de potentiële koper het huis vindt, is daarbij niet van belang. Ook de koper zal weinig voorkeur hebben voor een specifieke website. Het is met name de bekendheid en gebruiksvriendelijkheid waardoor Funda hoog blijft scoren. Het ligt in de lijn der verwachting dat Funda geld zal gaan vragen voor het plaatsen van huizen op haar website door individuele derden. Wegwijs houdt u op de hoogte.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie