Nieuws

Makelaarsland.nl geen eigendom Rabobank

Oorlog tussen NVM en internetmakelaars

donderdag 24 mei 2007
Makelaarsland.nl geen eigendom Rabobank

In de afgelopen maanden is in diverse persberichten de onafhankelijkheid van Makelaarsland.nl ter discussie gesteld. Zo werd in een artikel in het blad Infinance enkele maanden geleden reeds gesuggereerd dat Rabobank eigenaar zou zijn van Makelaarsland. Ook volgens  een recent artikel in de Telegraaf zou Makelaarsland met Rabobank een relatie zijn aangegaan. Volgens eigenaar en oprichter Jeroen Stoop zijn dergelijke berichten uit hun verband gerukt en niet op waarheid gebaseerd.

Makelaar Stoop reageerde furieus op een artikel in de meest recente uitgave van Wegwijs-magazine waarin hem, op grond van deze eerdere publicaties, verweten werd dat hij net zoals de eigenaar van Zoekallehuizen.nl gezwicht zou zijn voor het grote geld van de Rabobank. Volgens Stoop zijn de investeerders in Makelaarsland particulieren uit zijn vriendenkring en is hij tot op heden nimmer van plan geweest zijn onafhankelijkheid op te geven. De verwarring is mede ontstaan omdat Makelaarsland.nl geïnteresseerden inzake een hypotheek in contact brengt met de Rabobank.

Jaap.nl

In andere persberichten werd ook de huizensite Jaap.nl aan de investeerders in Makelaarsland.nl gekoppeld. Recent werd echter bekend dat de DSB-bank, onder meer hoofdsponsor van voetbalvereniging AZ in Alkmaar, een groot deel van de aandelen in Jaap.nl heeft overgenomen. Jaap.nl claimde al direct op de site dat zij met circa 120.000 woningen meer koopwoningen in de aanbieding had dan concurrent Funda, die ruim 100.000 koopwoningen aanbiedt. Tot verrassing van velen presenteerde Funda kort daarna op haar site echter meer dan 150.000 woningen. Volgens informatie uit de kringen van NVM-makelaars haalt Funda hier echter een truc uit door de woningteller te verhogen met enkele tienduizenden huurwoningen.

Flitsende carrière

Met de revolutionaire oprichting van Makelaarsland.nl heeft Stoop een nieuwe stap gezet in een al even flitsende carrière. Stoop, thans 37 jaar, was ooit de jongste beëdigd makelaar van Nederland. Na een periode van twaalf jaar waarin hij als makelaar alle facetten van de particuliere vastgoedwereld in de praktijk meemaakte, trok hij de stoute schoenen aan en richtte internetmakelaar Makelaarsland.nl op.

Voor € 795,- , slechts een vijfde deel van de reguliere makelaarscourtage, biedt Makelaarsland haar diensten aan het publiek aan. Voor dit bedrag wordt de verkoopwaarde van de woning getaxeerd door een onafhankelijk taxatiebedrijf, wordt een makelaarsbord achtergelaten en worden de onderhandelingen gevoerd met potentiële kopers. Het opstellen van de advertentie en het rondleiden van potentiële kopers wordt door de huiseigenaar zelf gedaan.

Dat de formule bij het publiek aanslaat, blijkt wel uit de omzet die Makelaarsland inmiddels heeft bereikt. Volgens Stoop scoort Makelaarsland nog geen twee jaar na de oprichting meer dan 4000 verkooptransacties op jaarbasis. Daarmee is Makelaarsland de snelst groeiende makelaar van Nederland.

Oorlog

Ondanks de lage tarieven is Makelaarsland NVM-lid. Daarmee blijft de poort naar huizensite Funda voor hem openstaan. Bij de NVM-broeders, die meer dan € 4.000,- voor een gemiddelde transactie rekenen, zetten de initiatieven kwaad bloed. NVM doet er momenteel van alles aan om de prijsbrekende internetmakelaars een hak te zetten. Kortom het is oorlog tussen de gevestigde makelaarsorde en de internetmakelaars, met als hoogste inzet de toegangspoort naar Funda.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie